top of page

Sociale functie

De sociale functie van Gym-Harop vzw

Een gezond uurtje sporten in een vereniging als Gym-Harop vzw, zorgt niet alleen voor een verhoging van de motorische vaardigheden. We willen hier tevens het belang van de sociale ontwikkeling aankaarten. Bij de peuters en kleuters begint dit al met spelenderwijs de omgeving te ontdekken en af te tasten. In een verder stadium leren de kinderen in onze vereniging samen te werken, elkaar te helpen bij een moeilijke oefening, hun beurt af te wachten, contacten te leggen, te leren van elkaar, samen te zijn met leeftijdsgenoten, … Dit zijn allemaal zaken die de sociale ontwikkeling van een kind enkel kunnen verhogen.

Voor onze volwassen groepen heeft de sociale functie dan weer een iets andere betekenis. Hier draait het vooral om contacten leggen en samen een uurtje gezond sporten. Buiten het sporten zijn er ook een aantal initiatieven in functie van de sociale contacten. Zo zijn er de startactiviteit, het Sinterklaasfeest, de Winterbar en Jumpday, de afsluitactiviteit.

In de wedstrijdploegen gaat de sociale functie vaak nog een stapje verder. Hier heerst vaak –meer dan in recreatieve uren- een groepsgevoel. Er op een wedstrijd staan voor een ander, elkaar aanmoedigen, samen een goed resultaat neerzetten,… zijn hier voorbeelden van. Eveneens gaan deze groepen er vaker samen op uit naar wedstrijden, maar ook op trainingsweekends of stages.

Wij zijn er ons van bewust dat sporten een belangrijke betekenis kan hebben voor de peuter en kleuter, het kind of de volwassen man of vrouw. Wij zijn er niet alleen om sport of ontspanning aan te bieden en motorische vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om te zorgen dat men zich kan ontplooien in een veilige en/of aangename omgeving

bottom of page